Har du sett eller hört uttrycket DIY, men inte riktigt hängt med i svängen vad det betyder?

Painting in a blue color. Paint can with brush

Haka på här i texten så ska vi reda ut begreppet och kanske får du lite inspiration på vägen! DIY står nämligen för Do It Yourself, alltså ”gör-det-själv”, och syftar till att man på ett eller annat sätt skapar någonting på egen hand. Ofta något inom mode eller heminredning. Att återbruka och återskapa gamla ting till nya har blivit omåttligt populärt på senare år och där kommer begreppet DIY definitivt in. Det är bra för miljön, plånboken och kreativiteten! Skaparlusten kommer garanterat att växa så fort du bara sätter igång med något litet projekt.

Genom att återanvända, eller återbruka, saker som var tänkta att kastas på tippen eller hamna längst in i garaget gör man inte bara miljön en stor tjänst. Man skapar även ett helt nytt ting, förmodligen väldigt unikt och ett föremål eller plagg som ingen annan har. Det blir ett tillskott till din egen personliga stil och något du både kan njuta av och vara stolt över. Gamla lastpallar och brädor kan bli allt från bord och soffor till en hundsäng eller bokhylla.

An abstract pile of several different pairs of old, used, ragged, worn and torn blue jeans ready to be recycled.

Plagg som man tröttnat på eller som gått sönder kan sys om eller färgas till ett helt nytt plagg, eller så använder man tyget till detaljer i heminredningen. Ett par gamla jeans kan sys om till en handväska. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser och du kan garanterat skapa nytt och fräscht mode av gamla ting, bara du kan Do It Yourself! Var inte rädd för att testa dig fram, vad kan egentligen gå snett med något som ändå var på väg att kastas bort?

Om vi återgår till begreppet DIY så var det faktiskt ett ord som från början uppkom under punkens storhetstid. Det syftade till att man skulle gå sin egen väg och inte bara följa den stora strömmen. Från början handlade det om allt från politik och musikstil till kultur och litteratur. Idag ser man även begreppet i stor omfattning inom bland annat mode och heminredning.