Har du tröttnat på kläderna som du har i garderoben och känner att det är dags att köpa nytt? Försök att ha lite is i magen och spring inte iväg till affären på en gång. Den ökade konsumtionen skapar stora problem för vår miljö och bara för att du har tröttnat på kläder så betyder det inte att du måste köpa nya. Med lite tips och trix kan du faktiskt förvandla gamla och tråkiga plagg till nya storfavoriter och det bästa är att du kan göra det helt själv. Så kallade ”DIY” har blivit allt mer populärt och idag försöker många att återvinna saker på ett eller annat sätt. Här har vi samlat de bästa ”DIY” trixen för att få din garderob att bli som ny igen.

Coola t-shirts

Att göra om en hel parajumper för dam kanske inte är det lättaste, men att göra om t-shirtar är betydligt enklare och något du kan göra på bara någon minut. Det enda du behöver är tygfärg eller klorin och en mall. Mallen kan t.ex. vara i form av en text, en figur, ett mönster eller något annat som du gillar. Fäst mallen på framsidan eller baksidan av t-shirten och använd sedan en vanlig sprayflaska för att spraya på klorin (blekande effekt) eller tygfärg. Dra bort mallen där färgen fått torka lite.

Gamla ballerinaskor blir nya

Ballerinaskor är något som handlas in till varje sommar. De slits snabbt, men ett fåtal brukar alltid lyckas överleva sommaren ändå. Med hjälp av snören, nitar, glitterstenar eller annat som du tycker är snyggt kan du förvandla dina tråkiga ballerinaskor till ett par nya, fräscha och modernare alternativ. Om skorna är tillverkade i tyg kan du använda dig av starkt tyglim för att fästa dekalerna. Är de tillverkade i plast är superlim ett bättre alternativ.

Strumpbyxor till festen

Vill du skina lite extra till den där festen eller tillställningen som du ska gå på? Då kan du krydda upp dina strumpbyxor med hjälp av strass. Strasstenar kan köpas i stora förpackningar och ofta till låga priser, t.ex. genom auktionssajter eller via annonssidor på nätet, men naturligtvis även i butiker av olika slag. Börja med att trä dina strumpbyxor på en bit kartong, men var försiktigt så att du inte orsakar några revor. Använd dig därefter av vanligt tyglim och fäst stenarna där du önskar. Du kan t.ex. låta stenarna pryda hela benen eller så skapar du ett specifikt mönster vid just lår eller t.ex. vid anklarna.

Om du bara tänker efter kan du säkerligen komma på fler idéer än såhär. I många fall behöver du bara en sax, nål och tråd och dekaler eller t.ex. textilfärg av olika slag för att kunna skapa stor förändring väldigt snabbt.