Inom modevärlden har DIY fått en allt större betydelse. Idag är det mer inne än någonsin att återanvända äldre plagg och skapa om dem till något nytt, fräscht och trendigt. Även att använda ett plagg till någonting annat än det från början var tänkt.

Ett modefenomen som var riktigt stort under främst 60- och 70-talen men som de senaste decennierna har känts lite passé är batiken. Nu är det dock på frammarsch igen, helt i enighet med återskapande, miljötänk och DIY. Det batikmönster man håller sig till idag har dock en mer modern touch och kommer synas allt mer på plaggen framöver.

Purple tie dye neckerchief with pom poms isolated on white background. Clipping path included

Med sax, och ibland även med nål och tråd, tar du dig lätt an DIY-tänket när det kommer till mode och kläder. Även om man inte är en hejare på att sy behöver det inte vara särskilt svårt att sy sina egna kläder. Ju mer man övar, desto säkrare blir man dessutom och inspirationen kommer tillsammans med nya idéer om hur man kan klä sig a la Do It Yourself. Det är förstås inte bara kläder utan smycken, skor och annat ryms förstås inom kategorin. Det gäller bara att vara lite finurlig och börja tänka outside the box.

Att pyssla, skapa och förändra är bra för oss. Det kan vara otroligt avslappnande och avstressande, ger oss en feel good-känsla och dessutom en liten självförtroendeboost när vi har lyckats skapa någonting riktigt fint eller kul istället för att slänga bort. Om du ska besöka någon och vill ha med dig en liten gåva, eller vid födelsedagar och julafton, är det alldeles utmärkt att ge bort en present som du gjort själv. Inte minst för att det blir personligt och väldigt uppskattat. Om du inte vill ge bort ett klädesplagg kan du alltid skapa ett smycke, någonting till hemmet eller en personlig detalj som påminner om det fina i er relation. En sked kan bli till en vacker ring, en gammal bok till bokkonst. Flera böcker kan limmas ihop och målas för att användas som en vacker hylla till en blomma och en gammal fönsterram kan piffas till med lite färg och bli en väggdekoration.