Har du länge gått och suktat efter en mysig öppen spis, men känt att det är alldeles för dyrt och inte riktigt en av prioriteringarna att lägga pengar på? Då har du hittat helt rätt, för nu ska du få veta hur du kan göra en själv. Har du kanske ett gammalt sängbord i källaren och är sugen på att få in lite mysfaktor i sovrummet? Du kan såklart använda annat än ett sängbord men storleken är relativt behaglig samt att det i många fall kan finnas vackra detaljer på lite äldre sängbord som kommer att göra det lilla extra på den färdiga öppna spisen. Det är därtill praktiskt om möbeln har luckor/lådor fram som enkelt kan plockas bort, då har du hela ramen klar och enbart en uppiffning återstår.

Vad som behövs:

  • Gammalt sängbord, hörnhylla eller annan möbel
  • Eventuell färg
  • Sandpapper
  • Skrivare
  • Lim
  • Ljusslinga/lampa
  • Eventuell ved

Hur går det till?

Börja med att plocka bort eventuella lådor, luckor samt gångjärn. När detta är gjort är det dags att slipa inför målning, om den exempelvis är träfärgad och du vill ha den vit eller i en annan kulör sedan. Du behöver endast slipa yttersidan. När det är klart så är det dags att måla möbeln i den färg du önskar och åtminstone i två lager. Ett tips är att rolla på färgen för att få lite textur som gör att den känns mindre träaktig.

Medan färgen torkar är det läge och leta på vad du vill ha för insida på din spis; vill du kanske ha vitt tegel eller grått i olika nyanser? Kanske vill du ha en mörkare botten för att illustrera sot och tegel på sidorna? Det är helt upp till dig, men ett tips är att googla på exempel tegelsten och leta på något motiv som du gillar – sedan är det bara att skriva ut ett gäng. Även dekorplast fungerar.

När färgen torkat och du har skrivit ut dina papper så är det dags att ”tapetsera” insidan på spisen, klistra på pappret och fästa den utefter en kant. Fortsätt tills du fyllt vägg för vägg, börja sedan med golvet så du kan få in pappret i kanterna. Sedan är du klar! Lätt va?

Då är det bara inredningsdetaljerna kvar. För att få den verkligaste känslan är en ljusslinga täckt med ved ett bra alternativ, uppställda lutandes mot varandra så att ljuset kommer ut i springorna. Gör ett litet hål i hörnet på möbelns baksida som brukar vara en plywoodskiva, där du snyggt kan få ut kabeln till slingan. Vill du istället ha något enkelt och eget är ett annat alternativ att bara ställa in en mysig lampa.

Ett stort plus är också att den är hur simpel som helst att dekorera efter högtider m.m.

När du plockar fram din Halloween-dräkt och det är dags att fira Halloween så är det bara att skära ut en pumpa och ställa in i spisen för extra känsla, en liten julgran till jul och så vidare. Vilken bra grej va?