DIY står som bekant för Do It Yourself, det vill säga ”gör det själv”, och när det kommer till just mode och kläder finns det många fördelar att finna med att göra det själv, istället för att köpa färdiga kläder.

En fördel är att man sparar på miljön. Det gäller särskilt om man väljer att köpa begagnade kläder och sy om dem, eftersom man då inte använder några ytterligare resurser för att skapa sina kläder. Om man väljer att sy nya kläder från grunden kan man, om man vill vara särskilt mån om miljön, välja textilier i naturmaterial som har framställts på ekologisk väg.sewing-machine-694268_960_720

En annan viktig fördel för många är att det är billigare att sy sina egna kläder eller sy om begagnade kläder än att köpa nya. Särskilt det senare alternativet, att köpa kläder second hand och sy om dem så att de passar bättre, erbjuder möjlighet till stora besparingar, men om man undviker de dyra och exklusiva tygerna kan man också skapa egna kläder från grunden för en billigare peng än om de köptes i butik. Ett annat sätt att spara pengar på kläder är att köpa dem i en outlet eller på rea. På Outletsverige.se är det till exempel just nu Gant-rea, vilket betyder att man kan köpa kläder från Gant betydligt billigare än normalt.

Det finns också moraliska fördelar med att sy sina egna kläder. Många större klädkedjor använder sig av så kallade ”sweatshops” för att tillverka sina kläder, arbetsplatser med så låga löner att de gränsar till svältnivå och arbetsförhållanden som liknar slavarbete. I vissa fall förekommer även barnarbete i dessa sweatshops. Som konsument kan det ofta vara svårt att veta vilka kläder som har tillverkats under rättvisa förhållanden och inte, och om man tillverkar sina egna kläder undviker man det dilemmat helt och hållet, då man har full kontroll över klädernas tillverkningsprocess.

Alla dessa fördelar kan dock ses som en stor bonus till den kanske största fördelen, nämligen att man får en helt personlig garderob som är skräddarsydd efter både ens kroppsform och stil. När man har ägnat sig åt DIY ett längre tag kommer man att ha en uppsättning helt unika plagg, som förhoppningsvis kan inspirera andra att också börja sy sina egna kläder. För den som istället är intresserad av byggmaterial kan Skånska Byggvaror vara en bra site att besöka.