Det finns många sätt att göra sitt hem mer personligt och spännande. Ofta kan du med små knep skapa egna inredningsdetaljer av olika material som inte alls behöver vara dyra eller svåra att få tag på. Det kan vara roligt att kombinera idéer och bryta gränser mellan vad som vanligtvis hör hemma inomhus eller utomhus. Gör en soffa av gamla träpallar som du målar i starka färger, eller låt en gammal dörr bli ditt nya matbord i sann vintagestil. Bygg ett eget växthus av gamla fönster och odla grönsaker inomhus oavsett säsong. Hitta inspiration bland loppisfynd eller ute i naturen!

1200px-electric_wire_reel_reused_in_a_furniture_ecodesignFräscha upp gamla material

Även om du tillhör en av dem som ofta slänger det gamla och köper nytt kanske du har sparat något gammalt skräp på vinden eller i källaren. Dessa gamla prylar kan komma till användning på många fantasifulla sätt. Gör en städning hemma och se vad du får ihop, det kan vara allt från TV-apparater till cyklar eller trälådor från förr. Med träbackar kan du på ett enkelt sätt skapa ett eget personligt soffbord. Lägg dem på sidan med ryggen mot varandra och fyll dem med böcker, staplade stenar eller en plastväxt. Om du har tre eller fyra stycken träbackar kan du lämna ett hål i mitten där du kan sätta en växt. Enkelt, snyggt och modernt! Hittar du en gammal TV eller datorskärm? Gör hål i skärmen eller ta bort glaset helt och fyll innanmätet med jord. Genom att plantera gröna växter som slingrar sig runt apparaten får du en spännande inredningsdetalj som verkligen sticker ut!

Hitta inspirationen nära dig

Det finns många sätt att skapa nya inredningsdetaljer på. Du kan efter lite övning lära dig att snickra, gjuta, måla och koppla samman saker helt på egen hand med olika material. På så vis kan du bygga möbler och prylar som är direkt anpassade för just ditt hem. Ett annat sätt är att återbruka gamla saker och hitta nya sätt att använda dem på. Vintagecyklar är ofta snygga även om man inte längre kan cykla på dem. De passar utmärkt som dekoration upphängda på väggar, stående på golvet eller till och med fästa i taket. Dekorera cykeln med en ljusslinga eller klätterväxter, använd pakethållaren som bokhylla eller ställ cykeln på högkant och använd som klädhängare. Ofta finns det också mycket överblivet material av grövre sort vid fabriker. Träpallar och stora trådrullar är vanligt avfall som industrier har ett överflöd av. Kraftiga vajrar och metaller kan också göra ett riktigt snyggt och hippt intryck. Kort sagt, våga ta ut svängarna och gör ditt hem personligt på egen hand!