Har du ett uterum eller en inglasad altan så kan det vara en idé att inreda den så att det inbjuder till att spendera många kvällar där under sommarhalvåret. Ett sätt att inreda är att återbruka. Det är klimatsmart och billigt och dessutom ett roligt sätt att återanvända en massa saker som du ändå tänkt slänga. Ta en titt bland skräpet och se efter vad du har hemma.

Även om du har det mesta hemma redan kanske du vill ha en bra belysning och fräscha sladdar och eluttag när du inreder ditt uterum. Det med mycket mer hittar du hos Buildor som har det mesta för hus och trädgård. Surfa in och titta på deras lampor och utomhusbelysning, för när du ändå är igång med att fixa uterummet kan det vara trevligt med någon slags belysning i trädgården också.

Återbruka saker

Att återbruka saker betyder att gamla saker får nya användningsområden. En gammal lastpall kan lätt målas om och bli en jättefin blomsterhylla på altanen exempelvis. Eller ett DVD-ställ. Lastpallar kan även användas till att göra möbler av, och dynorna kan du lätt fixa ifrån en gammal ful och sliten soffa. Passar inte färgen? Sy överdrag till dynorna och vips har du en helt unik soffa i uterummet som dessutom står pall för barnens lek och klättrande.

En av väggarna i uterummet kanske behöver en hylla, och den där gamla skateboarden som sonen aldrig tog med sig när han flyttade hemifrån kan bli en vägghylla eller rent av ett sidobord om du sätter ben på den.

Gamla plåtburkar eller plåthinkar blir jättefina med lite torkade blommor i, vilket även ökar trivseln.

Ta en titt hemma och låt fantasin flöda. Du har säkert samlat på dig många prylar som du faktiskt inte använder. Lägg pannan i djupa veck och fundera på om sakerna kan få nytt liv.

Textilier

Textilier kan återbrukas väldigt enkelt. Gamla trasiga lakan river du i remsor och virkar en rejäl matta av. Det finns grova virknålar som fungerar jättebra till att virka mattrasor med, särskilt om du gör remsorna lite smalare. Du har dessutom möjlighet att få mattan precis som du vill i form och storlek, och även färger. Har du inga tygtrasor i rätt färg? Färga det själv till önskad nyans.

Gamla lakan kan även göras om till gardiner eller gardinomtag. Är de trasiga kan du göra remsor av dem och fläta ihop till flätor som sedan sätts på en gardinstång. Du bestämmer själv hur breda eller lösa flätorna ska vara, och med några små stygn kan du lätt sy ihop flätorna till större sjok med mer gardinkänsla.

Har du redan massor av gamla blekta draperier och långa gardiner kan de användas som tyg till soffkuddar eller dynor, eller rivas till trasor och göras mattor av.

Tänk utanför boxen så är du både kreativ och miljövänlig.